Pano ve Bağlantı Kutuları
Enerjinin kalitesinin ve veriminin izlenebilmesi için temel elektriksel parametrelerin ölçümüne ek olarak enerji kalitesini etkileyen ve bozan unsurların ölçülmesi ve gerekli durumlarda bu unsurların kaydedilerek rapor halinde alınması gerekmektedir. Elektriksel parametrelerin ölçümü için günümüzde enerji analizörü kullanımı uygun olmasına rağmen enerji kalitesini bozan unsurların tespit edilebilmesi için güç kalite analizörünün kullanılması gerekmektedir.
Güç Kalite Analizörleri Temel Ölçüm Endeksleri:
Güç kalite analizörleri, enerji (şebeke) analizörlerinden farklı olarak aşağıdaki endeks ölçümlerini sunar ve raporlayabilir.
1. K faktörü
K faktörü bir dönüştürücünün kendi sınırları içerisinde çalışırken harmonikli akımı taşıyabilme kabiliyetini gösterir. K faktörü değer 1-50 değerleri arasındadır.
2. Distorsiyon faktörü (THD)
Ana harmonik hariç ölçülebilen bütün harmonik değerlerin karelerinin toplamının ana harmonik değerinin karesine bölümünden elde edilen değerin karekök içine alınmasıyla elde edilen THD yüzdesi elektrik sinyalinin kalitesini belirleyen en önemli parametrelerdendir.
3. Çentik bölgesi
Bir elektrik sinyalinin akım veya geriliminin dalga formunda oluşan çentik şeklindeki bir bozulmayı belirten sürenin değeridir. Çentik bölgesi değeri ne kadar fazla olursa sinyal olması gereken formdan o kadar uzaklaşmış demektir.
4. Toparlanma süresi
Toparlanma süresi bir sinyalde meydana gelen değişmenin, o değişmeden sonra sinyalin olması gereken noktaya gelmesi için gereken süredir.
5. Toplam güç faktörü
Güç faktörü watt cinsinden olan aktif gücün VA cinsinden olan görünür güce oranını veren parametredir. Güç faktörü harmonik bozunmaların etkilerini de içerisinde barındırır.
6. Deplasman güç faktörü
Toplam güç faktöründen farklı olarak harmoniklerin etkin güce katkısı ele alınmadan hesaplanan güç faktörüdür.
7. Crest (tepe) faktörü
Tepe faktörü olarak da bilinen crest faktörü bir dalganın tepe teğerinin o dalganın etkin değerine bölünmesiyle elde edilen birimsiz bir değerdir.