Elektrik Koruma Çözümlerimiz

"Elektrik koruma ve kontrol sistemlerimiz ile endüstrinin her alanında hayatın güvenli bir şekilde devam etmesini sağlıyoruz."

Temel koruma gereksinimlerinden en gelişmiş koruma gereksinimlerine kadar, çözümlerimiz maksimum düzeyde uyumluluk, performans ve güvenilirlik sunar. Geniş koruma çözümleri yelpazemiz, minyatür devre kesiciler (MCB), kaçak akım cihazları (RCD - RCBO - RCCB), aşırı gerilim koruma cihazları (SPD), ark hatası algılama cihazları (AFDD), Primer & Sekonder koruma röleleri (ANSI) ve yardımcı ekipmanları kapsar.

Kaçak Akım Koruma:

Dolaylı Temasa Karşı Koruma

Dolaylı Dokunma ile elektrik akımına yakalanma; özelikle elektrik tesisatının son tüketim noktasında yer alan makine ve teçhizatta oluşabilecek kısa devre arızası veya aşırı akım arızası dışında ilgili makine - teçhizatın elektriksel yük altındaki kısımlarında oluşabilecek yalıtım delinmeleri (motor sargı iletkenlerinin izolasyonunun delinmesi, faz kabloları dış izolasyonunun delinmesi, ortamda limitleri aşan nem oranları) sonucu makine – teçhizatın metal kısımlarına yapılacak temas ile bu yatılım hatasına bağlı oluşan elektrik kaçağının temas eden canlı üzerinden toprağa akması olayıdır.

Elektrik akımına kapılan kişilerde, akımın insan vücudu üzerinden geçişi ölümle sonuçlanabilir, ancak akımın insan üzerinde yaratacağı etkiler akımın değeri, akımın geçiş süresi ve akımın geçiş esnasında izlediği yol ile orantılı olarak farklılıklar göstermektedir. International Electrotechnical Commission IEC 60479-1 standardında insan vücudundan geçen 50Hz frekansındaki alternatif akımın insan vücudu üzerindeki reaksiyonlarını temas gerilimi güvenlik eğrisi üzerinde tanımlamıştır.

Fibrilasyon kalp krizi olarak bilinen olaydır, oluşan hata akımı kalbin normal ritmini bozarak, kalbi kan pompalama yerine titreşmeye sokar. Normal koşullarda insan vücut direnci 2000 Ω mertebelerindendir, nemli ortamlarda bu direnç 480 Ω mertebelerine kadar düşer. IEC 60479-1 deki güvenlik eğrisi, herhangi bir nedenden dolayı elektrik akımına kapılma durumunda ölüm ile yaşam arasındaki sınırı belirler. 50Hz 50V AC gerilimde 30mA insan sağlığı açısından sınır değerdir.

32A’ kadar son kullanıcı yüklerinden 30mA sınır değerli kaçak (artık) akım koruma devre kesicisi kullanımı zorunludur. 32A üstü yük devrelerinde ise yapılacak empedans ölçüm sonucuna göre RA x Ia ≤ 50 V eşitliğini sağlayan düzeyde ve uygulama yapılan şebekenin karakteristiğine uygun AC, A, F veya B tipi röle veya RCD-RCBO düzenekleri ile hayati koruma sağlanır.

RA x  IΔn ≤ 50 V

Burada RA belirsiz ise ZS kullanılabilinir.

RA = Toprak elektrotunun direnci + ölçüm yapılan ekipmana kadar olan koruma iletkenin direnci toplamları.

ZS = Çevrim Empedansı

 IΔn = Rölenin Set Edildiği Açma Akımı Değeri

Ek olarak IEC 60364-4-41 madde 411.3.2.2 ve 411.3.2.4’de TT - TN sistemlerde artık akım cihazlarının dolaylı temasa karşı koruma sağlayabilmesi için maksimum açma süreleri tanımlanmıştır.

Elektrik Koruma Çözümlerine konu keşif, eğitim talepleriniz ve detay bilgi sorularınız için bizim ile irtibata geçebilirisiniz.

Frer F Tipi Dijital - A Tipi Mekanik Toprak Kaçak Akım Koruma Röleleri ve Toroidal Akım Trafoları

EN 60947-2 Annex M / EN 62423

Frer B Tipi Dijital Toprak Kaçak Akım Koruma Röleleri ve Toroidal Sensörler

EN 60947-2 Annex M / EN 62423

İlgili Ürün ve Çözümlerimiz

Enerji-Otomasyonu-009Enerji-Otomasyonu-0013
Enerji-İzleme-009Enerji-İzleme-0010
Proses-Otomasyonu-009Proses-Otomasyonu-0010
Fonksiyonel-Güvenlik-009Fonksiyonel-Güvenlik-0010